Ceph Türkiye 2. Meetup İstanbul: Ceph Yapıtaşları

Ceph Türkiye 2. Meetup İstanbul: Ceph Yapıtaşları, Ceph Mimarisi, OpenStack Entegrasyonu

ytu_teknoparkEkim ayının ilk haftasında yapılan ilk meetup’ın ardından Ceph Türkiye tarafından organize edilen 2. meetup, 11.10.2017 tarihinde saat 19:30’da  Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Teknopark A1 Blok’ta yapıldı.

Etkinliğe katılanların tanışması ve kısa bir sohbetin ardından başlayan sunumda Dr. Hüseyin ÇOTUK tarafından Ceph’in yapıtaşları, mimarisi, Ceph üzerinde verinin saklanması, CRUSH algoritması, CRUSH map ve OpenStack entegrasyonu konuları ele alındı.

Dağıtık yapıda çalışabilmesi, farklı iş yüklerinde (object, block, file-system) ihtiyaçları tek başına karşılaması, yüksek performanslara çıkabilmesi, yatayda ölçeklenebilmesi, yüksek erişebilikliğe sahip olması gibi bir çok avantajı sayesinde dünyadaki kullanımı her geçen gün artan Ceph’in doğru ve verimli bir şekilde tasarlanabilmesi için mimarisi, bileşenleri, çalışma mantığı gibi konular hakkında bilgi sahibi olunması gerekmektedir.

Ceph_Bannerİşte bu etkinlikte Ceph’i meydana getiren bileşenler ve rolleri, Ceph’in mimarisi, çalışma mantığı, verinin saklanma biçimi, kendine özgü CRUSH algoritması, CRUSH map ve OpenStack entegrasyonu konuları detaylıca anlatılmıştır.

Ceph’i oluşturan bileşenler tek tek ele alındıktan sonra CRUSH algoritmasının çalışması, verinin hiyerarşik yapıda küme içerisinde farklı seviyelerde hata toleransı gözetilecek şekilde saklanması (failure domains) açıklanmıştır.

Son olarak OpenStack tarafında Ceph kullanımı için gerekli düzenlemeler ve konfigürasyonlar üzerinden geçilmiş, object storage entegrasyonu ve keystone ile kimilk doğrulama konuları üzerinde durulmuştur.

Konu ile ilgili bir çok uzmanın katıldığı etkinliklere siz de katılmak isterseniz lütfen meetup grubuna kayıt olarak etkinlik duyurularını takip edin. Ceph Türkiye meetup sayfasına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Turkey Ceph Meetup

Ankara, TR
989 Cephers

Bu grup, bulut ve yüksek performans gerektiren diğer ortamlarda ölçeklenebilir depolama sistemlerine ilgi duyan herkese hitap etmektedir. Ceph; object, block ve file system de…

Check out this Meetup Group →

Etkinliğe katılamayanlar veya yeniden izlemek isteyenler için etkinlik videosunu ve sunumu aşağıda paylaşıyorum.

İyi seyirler!

Sunum:

Video:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir