Neden Bulut?

Son yıllarda bulut bilişim, bilgi teknolojileri dünyasının en popüler çözümlerinden biri olmayı başarmıştır. Her geçen gün daha fazla kurum, bulut teknolojileri kullanarak yeni cloud_webhizmetleri hayata geçirirken, işletme giderlerini de önemli ölçüde düşürmektedir. Bilişim dünyasında bir standart haline gelmesinin sonucu olarak, bulut bilişim kamu kurumları için de kritik hizmetleri sunma konusunda ilk tercih haline gelmiştir. Akademik çalışmalar ve bazı sektör raporları, bulut bilişimin bir çok hizmetin son kullanıcıya ulaştırılması konusunda önümüzdeki yıllarda da en popüler teknoloji olma özelliğini koruyacağını göstermektedir. Bununla birlikte çeşitli istatistikler, bilişim hizmetlerinin bulut ortamına taşınmasında büyük bir eğilim olduğunu göstermektedir. Bu yüzden gerek özel şirketler, gerekse kamu kurumları yatırımlarının büyük bir kısmını bulut altyapılarına ayırmaktadır.

Avantajlar

Ölçeklenebilirlik, esneklik, yüksek erişilebilirlik, kolay kullanım, tutarlılık, güvenilirlik, gizlilik ve enerji verimliliği gibi bir çok avantajdan faydalanabilmek tüm paydaşlar için en önemli öncelikler arasına girmiştir.

Bununla birlikte, bulut altyapılarıyla ilgili bazı çekinceler olsa da bulut bilişimin güvensiz bir ortam olduğu görüşüne tümüyle katılmak mümkün değildir. Önemli olan ortaya çıkabilecek risklerin uygun bir şekilde değerlendirilmesi ve yönetilmesidir.

İstatistikler

statastics_webGartner, IDC ve RightScale gibi araştırma şirketlerinden derlenen tüm istatistikler geleneksel veri merkezi yapılarından bulut mimarisine doğru çok hızlı bir geçişin yaşandığını, yapılan yatırımların bu doğrultuda planlandığını net bir biçimde göstermektedir. Bu istatistiklerden en çarpıcı olanları aşağıda derlenerek sektördeki yönelime dikkat çekilmiştir.

  • 2013 yılında bulut bilişimin global pazar payı 131 milyar $
  • 2015 yılı sonu itibarıyla bulut servislerine yapılacağı öngörülen harcama tuuarı 180 milyar $
  • Buluta geçiş sonrası operasyonel maliyeti azalan BT yöneticisi oranı %84
  • Altyapısındaki servislerin en azından bir kısmını özel bulut altyapısı üzerinden veren BT yöneticisi oranı %80
  • İlk önceliğinin bulut olduğunu düşünen BT yöneticisi oranı %60
  • 2013 yılı içerisinde sanallaştırılan sunucu yükü oranı %60
  • 2012 yılında bulut altyapısı kuran kamu kuruluşu oranı %27
  • 2013 yılında bulut için harcanan BT bütçesi oranı 1/3
  • Buluta taşınan uygulamalar sayesinde yapılan yıllık tasarruf oranı %21
  • Bulut altyapılarında çalışan iş yükünün geleneksel bilişim altyapılarına göre öne geçtiği ilk yıl 2014

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir