OpenStack Cinder Hotplug Desteği

logo_pci_hot_plug[1]Bildiğiniz gibi OpenStack üzerinde çalışan sanal sunuculara işletim sistemi diski dışında depolama diski eklemek için Cinder kullanılıyor. Eğer kullanılan donanımda sanal sunucuya disk ekleme pci-express slotu üzerinden yapılıyorsa ve işletim sistemi pci-express hotplug desteklemiyorsa Cinder üzerinden disk eklenemiyor.

Başka bir deyişle OpenStack bileşenleri tamamen düzgün çalışsa da işletim sistemi Plug-and-Play (PNP) yani tak ve çalıştır desteklemiyorsa sanal sunuculara disk ekleme fonksiyonu düzgün çalışmıyor. Donanıma bağlı olmakla birlikte Dell Poweredge R815 sunucularda tecrübe ettiğim bu problemin çözümü için Ubuntu üzerinde kernel parametrelerini değiştirmek gerekiyor.

OpenStack Cinder hotplug desteği için pci-express hot plug modülünün (pciehp) pasif olarak pci-express olaylarını dinleyecek şekilde ayarlaması gerekiyor. Dolayısıyla poll_mode parametresini set etmek gerekiyor.

Bu parametrenin açılışta kernel parametresi olarak geçilmesi için grub parametrelerinin değiştirilmesi daha pratik oluyor. Bunun için /etc/default/grub dosyasında aşağıdaki değişiklikleri yapmak gerekiyor.

Daha sonra değişiklikleri etkinleştirmek için grub update gerekiyor.

Son olarak açılışta otomatik yüklenecek modüller arasına “acpiphp” modülünü eklemek gerekiyor.

Sunucuyu ilk yeniden başlattığınızda hotplug desteği gelmiş olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir