Ubuntu Intel X520 10G Kart Kullanımı

1000px-Intel-logo.svgUbuntu işletim sisteminde Intel 82599 chipsetine sahip X520 gibi 10G kartların kullanımı için öncelikle kart sürücüsünün yüklenmesi gerekiyor. Bunun için Intel’in sitesinden en son sürücü indirilmelidir. En son sürücü aşağıdaki sayfadan indirilebilir.

Linux için en güncel sürücü dosyası indirildikten sonra sıkıştırılmış dosya açılır, src dizinine geçilir ve “make install” komutu çalıştırılır.

Binary sürücü “/lib/modules/<KERNEL VERSION>/kernel/drivers/net/ixgbe/ixgbe.[k]o” olarak yüklenecektir. Ardından modprobe komutu ile kernel modülü yüklenir.

Modül yüklenirken ihtiyaca göre parametre eklenebilir. Kullandığımız sfp modül OEM ise aşağıdaki parametreyi eklemek faydalı olacaktır.

Kernel modülü yüklenirken parametrenin otomatik eklenmesi için /etc/modprobe.d/ixgbe.conf dosyasına ilgili kayıt girilmelidir.

Ancak Ubuntu 14.04 LTS trusty sürümünde bazı kernel sürümlerinde sürücü kaynak kodundan derlemek mümkün olmamaktadır. Kernel header dosyalarındaki uyumsuzluk nedeniyle kaynak kod derlenirken hata alınmaktadır. Bu sorun trusty işletim sistemine utopic (14.10) kermel sürümü (3.16.xx) yüklenerek çözülebilmektedir. Bunun için aşağıdaki komutu çalıştırmak yeterli olacaktır. Belli bir tarihten itibaren trusty sürümlerinde 3.16.xx kernel sürümleri dağıtılmaya başlamıştır. Eğer kernel sürümü 3.16.xx ise bu adım atlanabilir.

Buraya kadar anlatılan işlemler sürücünün tanımlanması için yeterli olsa da Ubuntu işletim sisteminde pci-express slotunda 10G kartın çalışması için parametre değişikliği gerekmektedir. Bu nedenle /etc/default/grub dosyası içerisine açılıştaki kernel parametrelerine ilave yapmak gereklidir.

Sunucu yeniden başlattıktan sonra ifconfig komutu ile baktığınızda 10G arayüzlerin görünebilir olduğunu kontrol edebilirsiniz.

Artık kartınız kullanıma hazır. Intel X520 kart sürücüsünün detaylı özellikleri için aşağıdaki sayfaya göz atabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir