OpenStack Days Istanbul 2017
OpenStack Türkiye tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen OpenStack Days Istanbul, 17 Ekim 2017 tarihinde Wyndham Grand İstanbul Levent Hotel’de gerçekleşti. OpenStack Foundation tarafından da desteklenen OpenStack Days Istanbul 2017 etkinliğine kamu ve özel sektörden bir çok uzman katıldı.
Bu yıl OpenStack Foundation tarafından etkinliğe katılım olmazken öğleden sonraki oturumlarda OpenStack Executive Director Jonathan Bryce ile video konferans yapıldı. Türkiye’de OpenStack kullanımını arttırmak üzere bu konuda çalışan uzmanları bir araya getiren etkinlikte, katılımcılar bilgi, birikim ve tecrübelerini paylaştılar.
Gerçekten ilgi ile takip ettiğim keynote sunumunda Ardıç Teknoloji Genel Müdürü Tunç Kahveci, bulut konusundaki son trendlerden bahsederken “edge computing”, “internet of things”, “artificial intelligence” ve “machine learning” gibi popüler konuları ele alıp kullanım alanlarına değindi. Diğer sunumlarda etkinliğe sponsor olan firmalar kendi çözümlerinden bahsederken Türksat, SGK gibi kurumların da sunumları oldu.
Geçmiş yıllara oranla ilginin nispeten daha az olduğu etkinlikte saat 14:00 civarında benim yaptığım “OpenStack’te Ceph Kullanımı ve Performans Optimizasyonu” konulu sunumda salon tamamen doldu.
Sunum süresince OpenStack ile Ceph kullanmanın avantajlarından bahsettikten sonra Ceph optimizasyonu için tasarım aşamasından başlayarak kurulum, konfigürasyon ve işletim aşamalarında yapılabilecek iyileştirmelerden bahsettim. Tasarım aşamasında donanımın seçimi, ağ mimarisi ve özellikle SSD seçimi konusunda dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çektim. Ardından performansı arttırmak için kernel optimizasyonu gibiişletim sistemi seviyesinde yapılabilecek iyileştirmelere değindim. En önemli performans etkisine sahip işlemlerden biri olan NUMA tuning konusunda yapılabilecek konuları ele aldım. Bu anlamda yapılabilecek CPU pinnnig, IRQ pinnnig ve disk-journal eşleştirmeleri sayesinde elde edilebilecek kazanımları açıkladım. Ardından Ceph’in konfigürasyon parametreleri anlamında özellikle değinilmesi gereken konulardan bahsederek son olarak CRUSH map tarafında dikkat edilmesi gereken hususlara değindim. Bu anlamda farklı disk grupları için farklı root grupları kullanma ve “failure domain” tasarımı gibi konuları ele aldım. Sunumu Ceph kullanımında dikkat edilmesi gereken ve performansı arttıracak ipucu ve öneriler ile tamamladım.
Ceph ile ilgili uzmanları bir araya getirerek bilgi, birikim ve tecrübelerimizi paylaştığımız Ceph Türkiye Meetup’ları devam ediyor. Kasım ayında yeni etkinliklerimiz olacak. Meetup grubuna üye olarak siz de bu ve benzeri konularda yaptığımız etkinlikleri takip ederek katılım sağlayabilirsiniz.
https://www.meetup.com/Turkey-Ceph-Meetup
Etkinliğe katılamayan veya yeniden izlemek/takip etmek isteyenler, etkinliğe ait fotoğrafları, yaptığım sunumu ve video kaydını aşağıda bulabilirler.
İyi seyirler!
Fotoğraflar:
Sunum:
https://www.slideshare.net/HuseyinCotuk/openstackte-ceph-kullanm-ve-performans-optimizasyonu
Video Kaydı:
Güzel bir etkinlik ve sunumdu, teşekkürler.
Teşekkürler