Ceph Türkiye 3. Meetup Ankara: Ceph Tasarımında Dikkat Edilecek Hususlar

Ceph Türkiye 3. Meetup Ankara: Ceph Tasarımında Dikkat Edilecek Hususlar

ceph_turkey_logoCeph Türkiye meetup etkinlikleri hız kesmeden devam ediyor. Ankara ve İstanbul’da düzenlenen ilk iki etkinliğin ardından üçüncüsü 22.11.2017 Çarşamba günü saat 19:00’da Ankara Ataköşk Hotel’de gerçekleşti.

Etkinliğe katılanların tanışması ve kısa bir sohbetin ardından başlayan sunumda Uyumsoft firmasından Ramazan ÖZTEMUR Ceph tasarımında dikkat edilmesi gereken konuları ele aldı.

Ceph, nesne tabanlı ve blok depolama ile dosya sistemi türündeki tüm ihtiyaçlarınızı tek bir platform üzerinden sağlayan, oldukça yüksek ölçeklenebilirliğe sahip, dağıtık yapıda çalışan, açık kaynak kodlu, yüksek performanslı bir depolama çözümüdür. Ancak kurulum öncesinde sistemi planlayabilmek adına depolama sisteminiz ister Ceph ister başka bir çözüm olsun belirlemeniz gereken gereksinimler ve cevap vermeniz gereken bazı sorular olacaktır. Bu gereksinimleri belirlemeden yapılacak bir tasarım tam anlamıyla doğru bir tasarım olmayacaktır.

ceph_meetup3

Bu etkinlikte Ceph tasarımı için öncelikle gereksinimlerin belirlenmesi ele alınmış, mevcut bütçe, kullanım amacı, erişim türleri (object, block, file system), veri büyüme hızı, performans gereksinimleri, iş yükleri gibi metriklerin nasıl değerlendirilmesi gerektiğinden bahsedilmiştir.

Ardından replikasyon veya erasure coding seçme nedenleri açıklanmış, avantaj ve dezavantajlarından bahsedilmiştir. Ceph kümesinin performans, maliyet ve kapasite amaçlı nasıl tasarlanması gerektiği konusu başka bir başlıkta ele alınmıştır.

Sonrasında iş yükleri açısından hangi erişim türlerinin (object, block veya file system) uygun olacağı değerlendirilmiş, mevcut iş yüklerine göre kümenin bu yetenekleri sağlayacak şekilde tasarlanması konusunda bilgi aktarılmıştır.

Son olarak Ceph kümesinde yer alan monitör, OSD sunucusu, metadata sunucusu, Rados Gateway gibi bileşenler için donanım konusunda önerilen minimum kaynaklar  aktarılmış ve örnek bazı gereksinimler doğrultusunda performans odaklı ve maliyet odaklı olmak üzere iki farklı örnek tasarım anlatılmıştır.

Konu ile ilgili bir çok uzmanın katıldığı etkinliklere siz de katılmak isterseniz lütfen meetup grubuna kayıt olarak etkinlik duyurularını takip edin. Ceph Türkiye meetup sayfasına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Turkey Ceph Meetup

Ankara, TR
989 Cephers

Bu grup, bulut ve yüksek performans gerektiren diğer ortamlarda ölçeklenebilir depolama sistemlerine ilgi duyan herkese hitap etmektedir. Ceph; object, block ve file system de…

Check out this Meetup Group →

Etkinliğe katılamayanlar veya yeniden izlemek isteyenler için etkinlik videosunu ve sunumu aşağıda paylaşıyorum.

İyi seyirler!

Sunum:

Video:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir