Ceph Türkiye 1. Meetup Ankara: İlk Bakışta Ceph

 

Ceph Türkiye 1. Meetup Ankara: İlk Bakışta Ceph

ceph_turkey_logoTürkiye’deki Ceph kullanımını yaygınlaştırmak, edinilen tecrübeleri paylaşmak, konunun uzmanlarını bir araya getirmek ve bir topluluk oluşturmak amacıyla geçtiğimiz Haziran ayında kurulan Ceph Türkiye meetup ilk etkinliğini Ankara’da düzenledi.

Ceph Türkiye tarafından OpenStack Türkiye Meetup ile ortaklaşa organize edilen Ankara’daki 1.Meetup, 02.10.2017 tarihinde saat 19:00’da Ankara Ataköşk Hotel’de yapıldı. Dr. Hüseyin ÇOTUK tarafından yapılan sunum esnasında geleneksel ve dağıtık depolama mimarileri, kısaca Ceph nedir, neden Ceph tercih edilmelidir, OpenStack tarafındaki depolama alternatifleri ve OpenStack’te Ceph tercih etme nedenleri konularında bilgiler verildi.

Dünyadaki son teknolojik gelişmeler, kullanılan veri miktarlarındaki üssel artış ve bulut ortamlarındaki depolama gereksinimlerinin çeşitliliği ve günden güne artması; depolama sistemlerinin bu ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla hızla gelişmesini ve yeniliklere göre dönüşmesini gerektirmektedir.  Her ne kadar geleneksel depolama sistemleri bu dönüşümü sağlamak üzere kendilerini yenileseler de, veri bütünlüğünü sağlayan RAID teknolojilerinin problemleri ve yüksek performans gerektiren uygulamalarda artık talepleri karşılayamaz hale gelmesi kullanıcıları bu alanda yeni arayışlara itmiştir. Bu doğrultuda ortaya çıkan dağıtık depolama teknolojileri, veriyi küme içerisinde farklı bölgelerde bir kaç kopya halinde tutarak veri bütünlüğünü sağlamış, dağıtık mimarinin avantajları sayesinde performans dar boğazını aşmayı başarmıştır.

Günümüzde kullanılan dağıtık depolama sistemleri de kendi içlerinde karşılaştırıldığında her türlü iş yükünde gerekli ihtiyaçları karşılaması, yüksek performanslara çıkabilmesi, exabyte seviyesinde ölçeklenebilmesi, yüksek erişebilikliğe sahip olması ve daha bir çok sebepten ötürü Ceph diğer depolamalardan bir adım öne çıkmaktadır.

İşte yapılan sunum sırasında bu avantajlardan bahsedilmiş, diğer dağıtık sistemler ile karşılaştırmalar yapılarak Ceph’in üstünlükleri net olarak ortaya konulmuştur. Ayrıca OpenStack ile kullanılabilecek depolama alternatiflerine göz atılmış, Ceph kullanmanın avantajlarına değinilmiştir.

Kamu ve özel sektörden ilgili bir çok uzmanın katıldığı etkinliklere siz de katılmak isterseniz lütfen meetup grubuna kayıt olarak etkinlik duyurularını takip edin. Ceph Türkiye meetup sayfasına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Turkey Ceph Meetup

Ankara, TR
989 Cephers

Bu grup, bulut ve yüksek performans gerektiren diğer ortamlarda ölçeklenebilir depolama sistemlerine ilgi duyan herkese hitap etmektedir. Ceph; object, block ve file system de…

Check out this Meetup Group →

 

Etkinliğe katılamayanlar veya yeniden izlemek isteyenler için etkinlik videosunu ve sunumu aşağıda paylaşıyorum.

İyi seyirler!

Sunum:

Video:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir