OpenStack Türkiye 14. Meetup Ankara: Yeni Başlayanlar için OpenStack

OpenStack Türkiye 14. Meetup Ankara: Yeni Başlayanlar için OpenStack

2018 yılının ilk OpenStack etkinliği OpenStack Türkiye tarafından ODTÜ TEKNOKENT ICT grubu ve Uyumsoft’un desteği ile 14.01.2018 tarihinde saat 19:00’da ODTÜ TEKNOKENT İkizler Konferans Salonu’nda yapıldı.

Etkinliğe katılanların tanışması ve kısa bir sohbetin ardından gerçekleşen “Yeni Başlayanlar için OpenStack” konulu sunumda Dr. Hüseyin ÇOTUK tarafından bulut, dünyadaki bulut dönüşümü, OpenStack ve bileşenleri, dünyadaki önemli OpenStack kullanıcıları, servis olarak verilebilen hizmetler, OpenStack ile Ceph kullanımı konuları ele alındı. Ardından OpenStack kullanımı ile ilgili kısa bir demo yapıldı.

OpenStack, ilk olarak 2010 yılında Amerikan Ulusal Uzay Ajansı (NASA) tarafından sağlanan hesaplama bileşeni Nova ve bulut servis sağlayıcısı Rackspace tarafından sağlanan depolama bileşeni Swift’in birleşmesi  ile ortaya çıkan ve hızla gelişerek açık kaynak kodlu bulut çözümlerinde liderliğe yükselen bir bulut yönetim platformudur.

OpenStack, dünyada hızla yayılan ve kullanım alanı gün geçtikçe yaygınlaşan bulut teknolojilerinin uluslararası kabul görmüş standartlar çerçevesinde tek bir çatı altında sağlandığı, açık kaynak kodlu, Apache 2.0 lisansı ile dağıtılan, çekirdek modülleri Python programlama dilinde, arayüzleri ise Django ile yazılmış bir bulut orta katman yazılımıdır. OpenStack ile genele açık, özel veya karma tipte bulut hizmeti vermek mümkündür.

OpenStack ile servis olarak altyapı hizmetlerinden (infrastructure-as-a-service, IaaS) servis olarak yazılım hizmetlerine (software-as-a-service, SaaS) kadar çok farklı zenginlikte servis tipi sunmak mümkündür. OpenStack sadece bir sanallaştırma platformu değildir! Aksine sanallaştırmayı gerçekleştiren hipervizörleri de içerisine alan ve bunları ağ, depolama, IP adresi gibi farklı kaynaklar ve hatta güvenlik duvarı servisi, yük dengeleme servisi, sanal özel ağ (VPN) servisi, veritabanı servisi gibi bir çok servis tipi ile destekleyen bir bulut yönetim platformudur. OpenStack sanallaştırma katmanında hipervizör olarak KVM, vmWare, Xen, Hyper-V, LXC gibi bir çok platforma destek vermektedir.

OpenStack vasıtasıyla son zamanların en popüler konularından biri olan container teknolojileri de servis olarak verilebilmektedir. Bunun yanında veri işleme servisinden (data processing-as-a-service) nesne depolama servisine, fiziksel sunucu provizyonlamadan (bare metal provisioning) uygulama kataloğuna (application catalog) bir çok farklı hizmet türü de OpenStack vasıtasıyla sağlanabilmektedir. Uygulama kataloğu daha önceden hazırlanan ve kullanıcılara ön tanımlı şablonlar vasıtasıyla gerekirse birden fazla kaynağı veya servisi bir araya getirerek hizmet sunmaya yarayan oldukça kullanışlı bir modüldür. Buna örnek olarak WordPress şablonları, LAMP modülleri ve geliştirme ortamları verilebilir.

İşte bu etkinlikte OpenStack’i meydana getiren bileşenler ve rolleri, servis olarak verilebilen hizmetler detaylıca anlatılmış, sunum sonrasında kullanımı göstermek amacıyla bir demo yapılmıştır.

Konu ile ilgili bir çok uzmanın katıldığı etkinliklere siz de katılmak isterseniz lütfen meetup grubuna kayıt olarak etkinlik duyurularını takip edin. OpenStack Türkiye meetup sayfasına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Turkey OpenStack Meetup

Istanbul, TR
1,341 Opensource lovers, Cloud Builder

http://www.openstackturkiye.com

Next Meetup

OpenInfra Day Turkey 2020

Wednesday, Sep 23, 2020, 9:00 AM
1 Attending

Check out this Meetup Group →

Etkinliğe katılamayanlar veya yeniden izlemek isteyenler için etkinlik sunumu, videosunu ve fotoğrafları aşağıda paylaşıyorum.

İyi seyirler!

Sunum:

Video:

Fotoğraflar:

2 thoughts on “OpenStack Türkiye 14. Meetup Ankara: Yeni Başlayanlar için OpenStack

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir