OpenStack Türkiye 15. Meetup Ankara: Containers, Kubernetes and OpenStack

OpenStack Türkiye 15. Meetup Ankara: Containers, Kubernetes and OpenStack

OpenStack Türkiye tarafından ODTÜ TEKNOKENT ICT grubu ve Uyumsoft’un desteği ile düzenlenen 15. meetup etkinliği 22.03.2018 tarihinde saat 19:00’da ODTÜ TEKNOKENT İkizler Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Son dönemin en popüler konularından olan container teknolojileri, Kubernetes ve OpenStack’te kullanımları konusunda katılımcılar bilgilendirildi.

Etkinliğe katılanların tanışması ve kısa bir sohbetin ardından gerçekleşen sunumda Red Hat Türkiye’den Birol BİLGİN, container teknolojileri ve tarihçesi, bu teknolojinin altında izolasyonu sağlayan namespace, cgroup, SELinux/Apparmor, seccomp, chroot gibi mekanizmalardan bahsetmiştir. Container’lar ile birlikte kullanılan dosya sistemleri OverlayFS, thin provisioned LVM ve ZFS’e değindikten sonra sanallaştırma ile aralarındaki farkları özetlemiş, ardından da container’ların hangi problemleri adreslediğini anlatmıştır.

Hemen ardından container’ların çalışma prensiplerini, aralarındaki process, network, mount gibi farklı seviyelerdeki izolasyonları gösterebilmek için bir kaç container oluşturarak bir demo yapmış ve pratikte bahsi geçen mekanizmaların nasıl oluşturulduğunu ve farklı container’lar arasında farklı katmanlardaki yalıtımın nasıl sağlandığını detaylı bir biçimde göstermiştir.

Sonrasında K8S olarak kısaltılan ve container orkestrasyonu amacıyla kullanılan Kubernetes aracının tarihçesinden, nasıl ortaya çıktığından, projenin güncel durumundan, yaygın bir şekilde kullanılmasını sağlayan avantajlarından detaylıca bahsederek Kubernetes mimarisini ve bileşenlerini anlatmıştır. Kubernetes’te kullanılan kavramları ve her bir bileşenin görev ve sorumluluklarını ele alarak örneklerle çok sayıda container kullanılan bir ortamda gerekli bileşenlerin nasıl ve hangi biçimde organize edildiğini açıklamıştır. Red Hat tarafında Kubernetes++ olarak anılan OpenShift Container Platform çözümünden bahsettikten sonra Kubernetes konusunu da bir demo ile açıklığa kavuşturmuştur.

Son olarak bahsi geçen container teknolojileri ve orkestrasyon amacı ile kullanılan Kubernetes gibi COE araçlarının OpenStack tarafındaki kullanımları ve bu hizmeti vermeyi sağlayan Zun, Magnum ve Kuryr bileşenlerinden bahsetmiş, ayrıca OpenStack kurulumunu container üzerinde gerçekleştiren Kolla projesine değinmiştir.

Konu ile ilgili bir çok uzmanın katıldığı etkinliklere siz de katılmak isterseniz lütfen meetup grubuna kayıt olarak etkinlik duyurularını takip edin. OpenStack Türkiye meetup sayfasına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://www.meetup.com/Turkey-OpenStack-Meetup/

Etkinliğe katılamayanlar veya yeniden izlemek isteyenler için etkinlik sunumu, videosunu ve fotoğrafları aşağıda paylaşıyorum.

İyi seyirler!

Sunum:

https://www.slideshare.net/HuseyinCotuk/openstack-trkiye-15meetup-ankara-containers-kubernetes-and-openstack

Video:

Fotoğraflar:

2 thoughts on “OpenStack Türkiye 15. Meetup Ankara: Containers, Kubernetes and OpenStack

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir