Ceph Türkiye 4. Meetup İstanbul: Ceph Kurulumu
Ceph Türkiye meetup etkinliklerinin dördüncüsü 29.11.2017 Çarşamba günü saat 19:00’da İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Teknoparkı’nda yer alan Uyumsoft ofisinde gerçekleşti.
Etkinliğe katılanların tanışması ve kısa bir sohbetin ardından başlayan sunumda Cloudeos firmasından Özhan KARAMAN, Ceph kurulumunu adım adım gerçekleştirdi. Etkinliğe katılanların da katkılarıyla interaktif bir hale gelen sunum son derece faydalı oldu. Daha önce hazırlanan sanallaştırma ortamında ayrılan kaynaklar kullanılarak Ceph kurulumu tamamlandıktan sonra replika tabanlı ve erasure-coding tabanlı havuzlar oluşturularak örneklendirildi. Ardından disklerin arızalanması durumunda sistemin davranışı (high availability ve recovery) gösterildi. Kurulum süresince izlenen dokümana aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Dünyada her geçen gün kullanımı yaygınlaşan Ceph oldukça basit bir kurulum prosedürüne sahiptir. Öncelikle hazır hale getirilen yönetim sunucusundan Ceph-deploy ismi verilen araç kullanılarak uzaktaki sunucularda gerekli paketler kurulmakta, ilgili konfigürasyon dosyaları ve yetkilendirme dosyaları eklenmektedir.
Ceph kurulumu resmi sayfada yer alan talimatlar izlenerek sorunsuzca tamamlanabilmektedir. Tüm sunucularda öncelikle belli hazırlıkların yapılması gerekmektedir. Örneğin bahsi geçen ceph-deploy aracı SSH üzerinden komut göndererek çalıştığı için tüm sunuculara yönetim sunucusundan şifresiz komut göndermek üzere SSH anahtarları eklenir. Ardından Ceph kümesinde yer alan monitor, OSD sunucusu, metadata sunucu, Rados Gateway gibi bileşenler sırayla eklenerek hazır hale getirildikten sonra CRUSH haritasının ihtiyaca göre düzenlenmesi ve gerekli havuzların sisteme eklenmesi ile kullanıma hazır hale gelebilir.
Ceph geliştiricileri Ceph kurulumu için ceph-deploy aracını kullanmayı tercih etseler de Redhat’in Ceph’in ardından Ansible’ı da satın alması sonrası ansible ile Ceph kurulumu için playbook’lar hazırlanmış ve alternatif olarak ortaya çıkmıştır.
Bunun dışında Puppet, Chef ve Salt gibi farklı otomasyon araçları ile de kurulum mümkündür.
Ceph kurulumu için Puppet Modülü
Ceph kurulumu için Chef Cookbook’ları
Ceph geliştiricileri kurulumu ayrıca son zamanların popüler konularından olan container teknolojileri üzerinde de gerçekleştirmiş ve alternatif olarak ortaya koymuşlardır.
Container üzerinde Ceph kurulumu
Bu etkinlikte Ceph kurulumu resmi sayfada yer alan klasik yöntemle gerçekleştirilmiş, gerekli adımlar izlenerek ilgili bileşenler eklenmiş, örnek havuzlar oluşturulmuş ve sistemin disk arızalarında davranışlarından bahsedilmiştir.
İlgili dokümanlardan ve sunumdan görüleceği üzere, kurulum işlemi gerekli prosedürler izlendiğinde basitçe tamamlanabilmektedir. Asıl önemli olan sistemin en başından gereksinimler doğrultusunda düzgün bir biçimde tasarlanıp kurulması, ardından ihtiyaçlara binaen sistemin yapılandırılması ve optimize edilmesidir. Sistemin tasarlanmasında iş yüklerini göz önüne alarak disk tipi seçimleri, donanım tercihleri, sayıları gibi konular bir bütün olarak sistemin davranışını ve performansını önemli ölçüde etkilemektedir. Yapılandırma aşamasına havuzların gerekli disk gruplarından oluşturulması ve ilgili iş yüklerine atanması, CRUSH haritasının düzenlenmesi gibi konular dahil edilmelidir. Optimizasyon ise başlı başına bir uzmanlık konusu olup ayrı bir sunumda ele alınacak kadar geniş ve kapsamlıdır.
Sistemin tasarlanması, kurulması, yapılandırılması ve optimize edilmesinden sonra kullanıma geçmesi sonrasında sistemin işletilmesi konusu da oldukça önemli ve sistemin devamlılığı için kritik bir konudur. Sistem üzerinde yapılacak bakımlar, versiyon güncellemeleri, arıza durumunda müdahale, yapılandırmada yapılacak değişiklikler belli derecede bilgi birikimi ve tecrübe gerektiren konulardır. Bu konularda yapılacak hatalr sistemde telafisi zor durumlara yol açabilir. Bu nedenle Ceph kümesini işletme konusunda da oldukça dikkatli ve hassas davranılması gerekmektedir.
Konu ile ilgili her düzeyden bir çok uzmanın katıldığı etkinliklere siz de katılmak isterseniz lütfen meetup grubuna kayıt olarak etkinlik duyurularını takip edin. Ceph Türkiye meetup sayfasına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
https://www.meetup.com/Turkey-Ceph-Meetup
Etkinliğe katılamayanlar veya yeniden izlemek isteyenler için etkinlik videosunu aşağıda paylaşıyorum.
İyi seyirler!
Video Kaydı: