Üretim Ortamlarında Bluestore Kullanımı ve Ceph Backend Tespiti

Üretim Ortamlarında Bluestore Kullanımı ve Ceph Backend Tespiti

Üretim Ortamlarında Bluestore

İlk olarak 2017 yılının sonlarına doğru Luminous sürümü ile yeni bir depolama mekanizması olarak karşımıza çıkan Bluestore, o günlerde halen geliştirildiği belirtilen bir özellik olarak duyurulmuştu.  Daha önceki yazılarımdan birinde Bluestore’dan detaylıca bahsetmiş ve filestore’dan farklı ve avantajlı yönlerine değinmiştim. Ancak yine belirttiğim yazımda aşağıda tekrar paylaştığım uyarı doğrultusunda Ceph’i bünyesinde barındıran Redhat’in henüz kendi Ceph ürünlerinde Bluestore’u production ortamlarında kullanmadığını, topluluk sürümünden gelen geri dönüşler yardımıyla olgunlaşmaya devam ettiğini belirtmiştim.

Ancak bu yılın Ocak ayının sonlarına doğru Redhat, yaptığı duyuruda Redhat Ceph Storage 3.2 ürünü ile birlikte “büyük haber” olarak Bluestore mekanizmasının production ortamlarda kullanılmaya hazır hale geldiğini duyurdu.

Ceph Backend Tespiti

Ben de uzun süredir beklediğim bu haber doğrultusunda, test ortamlarından başlayarak Filestore kullanan Ceph kümelerini Bluestore’a taşımaya başladım. Bu tecrübelerimi farklı yazılarda paylaşacağım. Veriyi saklama yaklaşımı radikal değişiklikler içerdiği için maalesef bu geçişi yapmanın kolay bir yolu yok. Kümedeki OSD’leri disk bozulduğunda olduğu gibi kümeden çıkarıp yeni Bluestore mekanizması ile tekrar eklemek gerekiyor. Bu sırada belirtilmesi gereken önemli bir husus Filestore ile Bluestore kullanımında gereken journal disk (SSD veya NVME) özelliklerinin farklılık göstermesi. Bu konuya daha önceki yazımda detaylıca değindiğim için burada girmeyeceğim. Filestore-Bluestore geçişi yapılırken doğal olarak kümede aynı anda hem Bluestore, hem de Filestore kullanan OSD’ler bulunacağından hangi OSD’nin hangi backend’i kullandığını tespit etmeye yarayacak oldukça kullanışlı bir komutu paylaşmak istiyorum.

Burada OSD id’sini verdikten sonra OSD ile ilgili bir çok metada bilgisine ulaşılabilmektedir. Aşağıda örnek bir çıktıyı görebilirsiniz.

Ancak görüleceği üzere epey kalabalık bir veri seti dönmekte. Sadece OSD id, bulunduğu sunucu ve kullanılan backend (Filestore/Bluestore) bilgisini almak için “grep” komutu ile birlikte filtrelenerek kullanılabilir.

Yukarıdaki örnek çıktının filtrelemiş hali aşağıdaki gibi olmaktadır.

Benzer şekilde Filestore kullanan bir OSD’den alınan örnek çıktı da aşağıda gösterilmiştir.

Böylece zaman içerisine yayılacak Filestore/Bluestore geçişlerinde hangi OSD’nin hangi mekanizmayı kullandığını takip etmek çok daha kolay olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir