OpenStack Days Istanbul

logo_2TÜBİTAK ULAKBİM ve OpenStack Türkiye kullanıcı grubu tarafından düzenlenen OpenStack Days Istanbul 2016, 31 Mayıs 2016 tarihinde Hilton Bomonti Hotel’de yapıldı. OpenStack Foundation tarafından desteklenen etkinliğe çok sayıda üst düzey yönetici katıldı.  Aynı zamanda Suse, NetApp, Redhat gibi bir çok üreticinin katıldığı etkinlik Türkiye’deki konuyla ilgili uzmanları bir araya getirerek OpenStack kullanımının yaygınlaştırılması için gerekli ortamı sağladı. Önümüzdeki yıllarda OpenStack Summit’in Türkiye’de yapılması konusunda belirleyici olacak etkinliği bu anlamda OpenStack Foundation yakından izledi.

OpenStack Foundation adına executive director Jonathan Bryce ve iş geliştirme müdürü Heidi Skupien Bretz etkinliğe katılarak sunum yaptılar. Ayrıca MIT adına Jonathan Proulx araştırma altyapısından, OpenStack ve Ceph kullanımından bahsetti.  NetApp adına Burak Koç, Redhat adına Alessandro Perilli ve Massimo Ferrari, Suse adına Seçil Songur ve HP adına Dejan Stanic  sunum yaptılar.

Ayrıca A.B.D.’de devlet kurumlarına güvenlik danışmanlığı yapan Mussie Haile bulutta güvenlik konusunu farklı açılardan ele aldı. Bulut Yazılım firmasından Hüseyin Mert buluttaki çözümlerinden ve fırsatlardan bahsederken Doruknet, Intel, Ericsson ve Skyatlas gibi firmalar yaptıkları sunumlar ile etkinliğe zenginlik kattılar.

TÜBİTAK BİLGEM adına Oğuz İçoğlu ve Hayati Gönültaş B3LAB projesinden ve çizelgeleme çalışmalarından bahsederken TÜBİTAK ULAKBİM adına Onur Bektaş üzerinde çalıştığı ElasticSearch, Logstash ve Kibana tabanlı izleme çözümü ile ilgili sunum yaptı.

Ben de panel öncesinde “TÜBİTAK ULAKBİM’de OpenStack Kullanımı ve Bulut Hizmetleri” konulu sunumu yaptım. Sunumda kısaca dünyadaki bulut dönüşümü, buluttaki güncel eğilimler, açık kaynak kodlu bulut alternatifleri, TÜBİTAK ULAKBİM altyapısı ve projeleri ile ULAKBİM’in katkıları, işletmedeki zorluklar ve önerilen çözümler ele alınmıştır. Sunumu buradan indirebilirsiniz.

Son olarak Jonathan Bryce moderatörlüğünde Turkcell, Intel ve MIT OpenStack hakkında bilgi ve tecrübelerini paylaştılar.

Türkiye’de OpenStack konusunda düzenlenen ilk resmi etkinlik, 400’ün üzerindeki katılımcı ile bu yöndeki ilginin giderek arttığını gösteriyor. Etkinlik sırasında katılımcılara yapılan çekilişler ile çeşitli hediyeler dağıtıldı.

Türkiye’deki OpenStack farkındalığının artması ve bir çok konuda bilgi paylaşımı OpenStack meetup’ları ile devam ediyor. Detaylar için: OpenStack Turkey Meetup

OpenStack Days İstanbul sırasında yaptığım sunumu buradan izleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir