Mediatek Cihazlarda Android Scatter Dosyası Oluşturma

androidBu yazıda Mediatek yongasetine sahip mobil cihazlarda scatter dosyası oluşturma konusunu ele alacağız. Bu yazıda kullanılan araçlar ve yazının içeriği Mediatek yongasetine sahip cihazlara özeldir. Diğer yongasetlerinde çalışmaz.

Mobil cihazınız için özellikle ROM yükleme ve yedekleme işlerinde ihtiyaç duyacağınız Android Scatter dosyası oluşturmak için cihazınızın Android USB sürücülerini yüklemiş olmanız gerekmektedir. Eğer yüklemediyseniz daha önceki yazıma göz atabilirsiniz.

lenovo_devman

USB sürücüsünün yüklü olduğundan emin olduktan sonra scatter dosyası oluşturmak için MTKDroidTools isimli yazılıma ihtiyacımız olacak. 2.5.3 sürümünü buradan indirebilirsiniz.

İndirdikten sonra MTKDroidTool programını çalıştırıyoruz. Aşağıdaki gibi cihazın tespit edilemediğini gösteren bir uyarı göreceksiniz.

mtkdroid-1

Cihazınızın USB Hata Ayıklama (USB Debugging) modunun etkin olduğundan emin olduktan sonra cihazınızı USB kablosu ile bilgisayarınıza bağlayın. Cihaz üzerinden bilgisayardan gelen USB debugging isteğini kabul etmenizi isteyen bir uyarı gelirse kabul edin. Ardından MTKDroidTools aşağıdaki gibi cihazınızı görecektir.

mtkdroid-2

Ardından scatter dosyası oluşturmak üzere aşağıda yer alan “Blocks Map” butonuna basın. Her cihazda farklı olmak üzere aşağıdakine benzer bir tablo görmeniz gerekiyor. Bu tablo cihazınızdaki hafıza kartının bölümlenmesini göstermektedir.

part_table

Bazı durumlarda buradaki “create scatter file” seçeneği aktif olabilir ve bu butona basarak doğrudan scatter dosyası oluşturabilirsiniz. Ancak bu örnekte olduğu gibi bazı durumlarda bu seçenek pasif kalabilir. Bu tabloyu elle tek tek yazmamak için bu durumda ADB (Android Debug Bridge) kullanarak scatter dosyası oluşturmak gerekecektir. Üstteki tabloda not edilmesi gereken device kolonu altında “emmc” hafıza tipi kullanılmasıdır. MTKDroidTools klasörü içerisindeki adb klasörüne geçerek burada bir komut satırı çalıştırın ve “adb shell” komutu ile cihazınıza komut satırından bağlanın. Ardından hafıza tipi emmc olduğundan /proc/emmc dosyasından hafıza kartı bölümlemesini bir dosyaya kaydedin.

adb_shell

Sonra scatter dosyasını oluşturmak üzere MTK Rom Studio programını buradan indirebilirsiniz. Programı açtığınızda aşağıdaki gibi pencere açılacaktır.

rom_studio

Dump dosyasını seçmek için üç nokta ile gösterilen butona basarak az önce oluşturduğunuz firmware.info dosyasını seçin.

ch_fw

Program otomatik olarak scatter dosyasını oluşturacaktır. İşlem bitince aşağıdaki gibi bölümleri görebilecek, File menüsü altından “Save Scatter” seçeneği ile dosyayı istediğiniz yere kaydedebileceksiniz.

scatter

Oluşturduğunuz dosyayı ROM yükleme veya yedekleme işlemlerinde kullanabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir